Osallistuin valjakkokoulutuomarikurssille muutama viikonloppu sitten Savijärvellä. Koulutuksen veti FEI-tuomari Kati Honkanen, joka on Suomen kokenein ja kaikin puolin aktiivisin valjakkokoulutuomari. Olen itsekin lukenut kymmeniä Katin koulupöytäkirjoja ja minulla on hyvä käsitys mitä hän katsoo mutta oli kuitenkin todella opettavaista käydä läpi koulusääntöjä, tuomarin tehtäviä, kuulla tuomariston kokemuksista ja myös kokeilla tuomarointia käytännössä. Kurssi alkoi perjantai iltana ja päättyi sunnuntai iltapäivänä. Voisi kuvitella että yhteensä 18 tuntia luennointia, keskustelua, videoiden katsomista ja sääntöjen selailua voisi alkaa pitkästyttää, mutta ei. Välillä tosin teki mieli ajamaan. Mitä kurssilta jäi erityisesti mieleen ajurin ja kilpailijan näkökulmsta?

opettaja

Tuomari ja opettajamme Kati

1. Säännöistä ideoita valmentautumiseen Milloin luit sääntöjä viimeksi? Ajurina sääntöihin ei pahemmin tule palattua sen jälkeen kuin ne on kerran opetellut ja kilpailukokemusta on kertynyt. Joskus voi tulla tarve tarkistaa jokin erikoinen tilanne, tai vuoden vaihteessa muuttunut kohta, mutta harvoinpa muuten. Kurssilla ymmärsin että säännöistä on paljonkin opittavaa. Käymällä säännöt ja omat viime kauden koulupöytäkirjat tarkasti läpi voi saada ajamiseen ja hevosen valmennukseen paljon uusia ajatuksia. Sääntöpykälässä 954 § “Askellajit” määritellään mitä tuomari haluaisi kouluradalla hevosen liikkeissä nähdä. Pykälässä 14. määritellään käsitteet joihin tuomari kiinnittää erityisesti huomiota jokaista liikettä arvosteltaessa. Käsitteet ovat: Kuuliaisuus ja keveys, Kuolaintuki, Lennokkuus, Suoruus, Kokoaminen ja Täsmällisyys. Kurssilla katselimme Katin ottamia kuvia valjakoista ja arvioimme mitä hevosen suorituksesta pystyi sanomaan. Kuvasta ei tietenkään näe kaikkea, mutta suosittelen katsomaan viiime vuoden kisakuvia kriiittisesti läpi. Minkälainen tuntuma hevosella on? Miten hevosen selkä toimii? Miten tyytyväiseltä hevonen näyttää? Samoin koulupöytäkirjoja on hyvä selata ja miettiä mitä virheitä tai kommentteja siellä toistuu? Miten jo hvyin sujuvia liikkeitä voi parantaa?

2. Hevosen hyvinvointi korostuu säännöissä kaikkein tärkeimpänä ja on kaiken kilpailemisen lähtökohta. Kurssilla oli useita toimihenkilöinä ja stewardeina toimineita henkilöitä ja hämmästyin ettei tämä kaikilla kilpailijoilla selkeästi ole lähtökohtana. Itse olen ollut onnekas kun olen joutunut jättämään vain kahdet kilpailut väliin hevosen sairastumisen takia ja kerran olen saanut jättää SM-kilpailut kesken maratonin etupyörän laakerin rikkoutumisen takia jo A-osuudella. Kerran Casper oli kuljetuksessa Tanskaan saanut jonkinlaisen krampin ilmeisesti liian korkealle ripustetun heinäverkon takia ja koko poni tärisi ja oli jäykkä kilpailupaikalle saavuttaessa ja mietin että oliko tämä kisa nyt tässä. Tietenkin on harmittanut hirvittävästi kun ei ole päässyt jatkamaan mutta mieleeni ei koskaan ole juolahtanut valittaa tai kyseenalaistaa asiaa, saati suuttua. Ennen MM-kisoja muistan ymmärtäneeni miten tärkeä ponini minulle kilpailijana on. Koko MM-starttihaaveeni oli sen varassa että poni on hyvässä kunnossa. Ennen kisoja kylmäsin ponin jalkoja kevyemmänkin rasituksen jälkeen, huolehdin alku- ja loppuverryttelystä erityisen tarkasti, pitkien kuljetusten aikana huolehdimme riittävistä tauoista ja satamassa olemme aina kävelyttäneet hevosia ennne kotimatkaa. Toivoisin että kaikki kilpailijat ottaisivat hevosen hyvinvoinnin ykkösasiaksi. Jos toimihenkilö huomauttaa ettei hevosesi liiku puhtaasti, niin suhtaudu siihen kunnioittavasti ja ajattele että kyse on sinun ehdoillasi ja sinun takiasi kilpailevasta eläimestä ja sen hyvinvoinnista.

3. Tuomareiden päätösten hyväksyminen tuli jo mainittua edellisessä kohdassa mutta haluaisin vielä korostaa asiaa. Säännöt ovat olemassa jotta kaikilla kilpaiijoilla olisi samat lähdökohdat kilpailussa ja tuomari tekee parhaansa jotta näin olisi. Tuomarikin voi toki tehdä virhearvioita ja häneltä voi jäädä asioita näkemättä. Tuomarin päätös on kuitenkin aina päätös ja sitä tulisi kunnioittaa, jotta tuomareilla säilyy työrauha. Päätöksiä saa tietenkin kyseenalaistaa ja niistä voi tehdä valituksen, mutta nämäkin asiat voi hoitaa oikealla ja toimihenkilöitä kunnioittavalla tavalla.

4. Vapaaehtoistyön arvostaminen Kävimme läpi mitä kaikkea koulutuomarin tehtäviin kuuluu ja miten kisoihin tulee valmistautua. Kilpailupaikalle tulee saapua vähintään tuntia ennen ensimmäistä starttia sillä tekemistä riittää. Koulutuomarin päivän tauot jäävät todella lyhyiksi ja aikataulussa pysyminen on tärkeätä kaikkien osalta. Tuomarit, kuten muut toimihenkilötkin tekevät paljon vapaaehtoista työtä ja heidän työtään tulisi muistaa arvostaa. Vaikka korvauksia tai kilometrikorvauksia maksettaisikin niin iso osa työstä on kuitenkin palkatonta. Vaikka kilpailuissa jokaisella on kiire ja painetta niin positiivinen asenne, kohteliaisuus, kiitokset ja hymy ovat pieni ja ilmainen korvaus tästä työstä.

5. Käytännön vinkkejä tuomarilta tuli tietenkin myös paljon. Tässä muutama:

  • Siirtymisten tärkeyttä ennen ja jälkeen lisäysten ja koottujen ravien ei voi ylikorostaa.
  • Radalta poistuessa on hyvä mahdollisuus muistuttaa tuomaria hevosen hyvistä asekellajeista ja tottelevaisuudesta, älä siis pilaa tätä pätkää vaikka suoritus on jo ohi.
  • Yhden käden liike ei ole täysi nolla vaikka joutuisit korjaamaan toisella kädellä nopeasti. Muutaman pisteen menetys voi milestäni olla jopa järkevämpi kuin että jää roikkumaan hevosta suusta tehden siitä jännittyneen jos ohjasote pääsee lipsahtamaan. Itse olen aina viimeiseen asti pyrkinyt välttää toisella kädellä auttamista, mutta tämä pisti miettimään onko siinä järkeä.

loppukoeKynät sauhuaa loppukokeessa. Kuva © Kati Honkanen

Kesällä on tarkoitus jatkaa koulultuomarioikeuksiin vaadittavia käytännöntehtäviä mahdollisuuksien mukaan. Mahdollinen oma kilpaileminen, muiden auttaminen ja vauva hieman rajoittavat ehtimistä, mutta enköhän saa osan edes suoritettua. Koulusihteerinä kävinkin jo seurani ratsastuskilpailuissa viime viikonloppuna.

sihteerinäNäkymä sihteerin tuolilta. Ensimmäisen luokan voitti entisen hoitoponinin nyt jo 19-vuotias varsa.

Rehtiä kilpailukautta ja muistakaa pitää hevosen hyvinvointi aina ensisijalla!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *