javilan viljo ohjasajokurssilla
Suomenhevos ori Javilan Viljo ohjasajokurssilla. Kuva Johanna Nikama.

Haluatko järjestää ohjasajokurssin?

Lotta on pitänyt useita ohjasajokursseja viime vuosina. Usein ratsastajille mutta myös valjakkoihmisille.

Kurssin sisältöä voidaan räätälöidä osallistujien ja järjestäjän toiveiden mukaan. Huomioitavia asioita on onko hevosia ohjasajettu aikaisemmin, paljonko osallistujat ovat ohjasajaneet, minkä ikäisiä ja tasoisia hevosia kurssille tulee sekä mitä ohjasajolla tavoitellaan.

Kurssi ovat alkaneet tunnin teorialla, sen jälkeen puolen tunnin demo lainahevosella ja lopuksi osallistujat ovat ohjasajaneet hevosiaan 45min yksitellen. 

  • Teoriaan kuuluu ohjasajon tavoitteet, varusteet, ohjasote ja ohjien kiinnitystavat ja kehon kielellä ohjastamista. Osana teoriaa pääsee kuivaharjoittelemaan ohjien pitoa kädessä sekä miettimään omaa sijoittumista suhteessa hevoseen mikä antaa hyvän sisäisen kuvan käytäntöä varten.
  • Demoa varten Lotta on lainannut hevosta. Demohevoseksi sopii hyvin ratsu, sillä ohjasajo on maasta ratsastamista. Demohevoset ovat aina toimineet hyvin ja pystyneet esittämään myös sivuttaisliikkeitä vaikka niillä ei olisi ohjasajokokemusta entuudestaan. Demo toki tehdään hevosen ehdoilla.

Lotan ohjia ja ohjasajovyötä saa lainata kurssilla omalle hevoselleen. Lotta pyrkii ottamaan kuunteluoppilaat huomioon tuntien aikana ja muiden seuraaminen onkin oppimisen kannalta todella arvokasta.

Omalla hevosella mahtuu päivään noin 6-8 osallistujaa ja kuunteluoppilaat ovat tervetulleita.