Olen huomannut miten selkeitä kausihuippuja valmentautumisessa vuoden aikana on. Ensiksi asia jotenkin huvitti mutta kun mietin asiaa tarkemmin tunnistin että juuri näinhän homma toimii. Aloitan vuoden kilpailukauden päättymisestä sillä siitähän seuraava treenivuosi alkaa.

Hevosen treenimäärät läpi vuoden.

Syyskuussa kilpailukausi on lähes kaikilta pulkassa. Hevonen saattaa päästä lyhyelle lomalle laitumelle kiitoksena rankasta kaudesta. Toisaalta hevonen toimii kauden jälkeen hyvin, säät suosii vielä ja kauden jälkeen säännöllinen liikuttaminen kuulluu rutiineihin. Treenaaminen muuttuu kuitenkin usein hieman kevyemmäksi kun kauden tavoitteet ovat jo takana. Ja yllättäen kun ohjia puristaa hieman vähemmän, homma sujuu niin hyvin että tuntuu siltä että huippukunnon ajoitus on mennyt pieleen. Muutama valmennuskin saattaa syyskuussa olla. Kauden kilpailuista on otettu oppia ja päätetty että tietyt asiat korjataan kuntoon ennen seuraavaa kautta.

Lokakuu menee vielä treenatessa mutta määrät vähentyvät ja tavoitteellisuus on melko alhaista. Suoranaista kehittymistä ei niinkään aina tapahdu. Kuntoakaan ei kannata kasvattaa ennen talvilepoa. Treenaaminen pysyy hyvin mukavuusrajojen puitteissa.

Marraskuussa kelit alkaa muistuttelemaan mitä on tulossa. Treenaamista lisätään sillä nyt on viimeiset mahdollisuudet siihen tämän kalenterivuoden aikana. Asiat jotka kisakauden päätteeksi piti korjata, eivät ole vielä korjattu ja kun niihin palaa, huomaakin että asiat jotka kauden aikana toimi, eivät nyt löysemmän treenin jälkeen enää toimikaan. Kun säätiedotuksissa luvataan ensimmäiset kunnon pakkaset on vielä pakko saada yhdet treenit sovittua ennen kentän lopullista jäätymistä.

 
Kun kenttä näyttää tältä voi olla ettei treenisuunnitelmassa voi pysyä.

Joulukuussa on jo niin pimeetä ja kelit niin huonot että marraskuussa lautaselle jääneet asiat eivät oikein enään kiinnosta. Joulu kolkuttaa jo ovelle jopa hevosihminen näkee parhaaksi ryhtyä siivoomaan myös sisätiloissa ja hevoselle on hyvä antaa hieman vapaata.

Tammikuussa olisi tarkoitus aloittaa treenit uuden vuoden tuomalla puhdilla. Muutaman kokeilun jälkeen joutuu kuitenkin toteamaan että joko varpaat tai sormet tulevat paleltumaan niin pahasti jos treenejä jatkaa, että on varminta tyytyä keskustelemaan Facebookissa siitä mistä saisi parhaat sähkölämmitteiset hanskat. Muutama hankitreenikuva tuli kuitenkin otettua todisteena siitä että kovat treenit on menossa.

Joillekin jo tämä lumimäärä on kunnon hankitreeniä.

Helmikuun puolessavälissä päivät ovat pidentyneet sen verran että herää siihen että jotakin kunnollista olisi nyt tehtävä. Hevonen kaivetaan loimien alta esiin, klipataan ja ryhdytään ajamaan. Kylmää on edelleen ja paksuissa hanskoissa on paha ohjata kovin tarkkaan. 

Maaliskuussa alkaa taas olemaan valmennuksia ja myös pieni paniikki alkaa iskemään. Hevonen ei tunnu kovin hyvältä ja suu täynnä hevosesta irotavia karvoja on ikävä ajaa. Edelleen on huonot kelit joka toinen päivä. Toivotaan että valmennuksissa homma alkaisi kuitenkin taas sujumaan. Kun valmennuspäivinä sitten sattuukin ne pahimmat lumimyräkät eikä kuljettamaan uskallakaan lähteä alkaa kylmähiki virtaamaan ja mietitään jopa jos tämä kausi pitäisikin jättää väliin kokonaan (vaikka vedoten kuljetusongelmiin).

Huhtikuun pitkät valoisat illat pelastaa tilanteen ja treenaaminen alkaa vihdoin sujumaan. Kaikkia asioita mitä viime kauden jälkeen piti korjata ei enää saa korjattua, mutta taas uskaltaa tähdätä kisoihin. Loppukuusta treenejä on pakko hieman vähentää kun muihin kisavalmisteluihin meneekin suunniteltua enemmän aikaa. Kipassa saa käydä jännittämässä ehtiikö vuosimaksu päivittymään vielä ennen ilmoittautumispäivää ja ensimmäisestä kirppiksestä ei heti löydykään uutta hattua. 

Toukokuussa on ensimmäiset kisat ja treenaamista pitää hieman keventää. Kivaa on kuitenkin päästä kilpailemaan vaikkei tulokset ehkä heti ole mitä olisi toivonut.

Kesäkuussa kilpailut jatkuvat ja hevonen joutuu kovaan treeniin. Nyt on vaan saatava tietyt asiat järjestykseen sillä kisakausi on jo yllättäen lähes puolessa välissä. Heinäkuussa kilpailut sujuvat hyvin ja onnittelemme itseämme kesäkuun tarkasta treenistä.

Elokuussa on kauden päätavoite mutta ennen sitä hevoselle on annettava hieman kevyempi jakso. Kauden viimeinen kilpailu tuleekin sitten aivan liian nopeasti ja kilpailemista olisi kiva jatkaa nyt kun homma sujuu.

Älä huolestu tai suutu jos tunnistit itsesi jossakin kohtaa. En ole käyttänyt ketään yksittäistä henkilöä esimerkkinä, näin olen itse toiminut ja tuntenut usean kauden ajan. =) Jos taas sää ja päivän pituus ei vaikuta treenaamiseesi näin paljon niin ole onnellinen! Uskon kuitenkin että näillä asioilla on vaikutusta motivaatioomme myönnämme sen tai emme.

Hyviä treenejä ja tsemppiä kesän kisoihin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *