Tietoisuus ja sen kehittäminen on aihe joka on noussut minulle todella tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi aiheeksi viimeisen kolmen-neljän vuoden aikana. Aihe on, aivan kuten hevoset ja hevosurheilu muutenkin, asia jossa voi kehittyä loputtomasti. Oikeastaan uskon, että hevosten kanssa koemme kehittymisen olevan jatkuvaa, juuri sen takia että hevosten kanssa tapahtuu oman tietoisuuden kehittymistä, huomasimme sen tietoisesti tai emme.

Itse ajattelen että tietoisuuden voi jakaa kolmeen:

  • Awareness – Tietoisuuden ymmärtäminen ja sen hyväksyminen
  • Mindfullness – Tietoisuus omasta itsestään ja ajatuksistaan
  • Body awareness – Tietoisuus omasta kehosta

Oma herääminen aiheeseen tapahtui oikeastaan kun kuulin OneHorseLifen.com perustajasta Anna Marciniakista. Ihastuin hänen tapaansa työskennellä hevosten kanssa ja halusin oppia enemmän. Osallistuin hänen B.A.S.E. kickstart kurssiinsa kesällä 2015. Olin todella innoissani ja koin melkoisen pettymyksen kun pääsin kurssin materiaaleihin käsiksi. Insinööri-minä odotti ehkä käytännön ohjeita miten hevoskuiskaajaksi muututaan. Tekstit tuntuivat kuitenkin kovin henkeviltä enkä kokenut pääseväni asiassa eteenpäin. Alla yksi esimerkki Anna Marciniakin kirjoituksista, joka silloin tuntui melko tyhjänpäiväiseltä ja nyt allekirjoitan asian täysi. Kaikkea en väitä (vielä) ymmärtäväni mutta edes osan:

https://onehorselife.com/body-awareness-riders/

Aihe on nyt kehittynyt päässäni tietoisesti muutaman vuoden ja olen onnekseni ymmärtänyt missä menin metsään. Odotin ohjeita millä hevosen käyttäytymistä muutetaan ja tehtäviä mitä harjoitella. Osittain näitäkin kurssiin sisältyykin, mutta suurin työ on muuttaa itseänsä. Yritin tehdä kurssin tehtäviä esikoiseni nukkuessa päiväunet. Minulla oli siis rajoitetusti aikaa mutta halusin suorittaa kurssin asiat, vaikkakin Marciniakin ohje oli ettei harjoituksia tehdessä saa olla ennalta asetettuja tavoitteita tai odotuksia. Olin tuomittu epäonnistumaan. Kurssilaiset latailivat videoita Facebookryhmään ja näin osan tekevän isoja edistysaskelia ja toiset eivät. Minä en niitä tehnyt. Calvin, jonka kanssa kurssia tein, oli vähällä purra minua ja välillä kävellä ylini. Asioita mitä hän ei koskaan ollut tehnyt ennen kuin yritin tehdä asioita Marciniakin tavoin. Ärsytti ja ärsytti paljon. Odotin Marciniakilta ohjeita mitä tehdä. Ohje oli että “Kyllä sinä sen vielä löydät, jatkat vaan. Ponisi on ihana ja yrittää auttaa sinua”. Yeah right. Harkitsin Calvini kanssa luovuttamista ja suunnittelin vaihtavani toiseen hevoseen, jolle kurssi sopisi paremmin. Kurssi loppui ja olin aikalailla samassa tilassa.

Tänään ymmärrän mitä Marciniak ja Calvin yrittivät minulle opettaa, tai edes osan siitä. Ja olen oppinut siitä jo jonkun verran. Nyt luen ja yritän oppia Anna Marciniakin ihanista FB-päivityksistä aivan eri tavalla. Tämä video innosti minut kokeilemaan ja ymmärtämään miten vastalaukka nostetaan ohjasajaen:

Jos olet lukenut näin pitkälle, olet luultavasti joko sitä mieltä että Lotta on mennyt täysin sekaisin ja ryhtynyt todelliseksi kukkahattutädiksi. Tai sitten olet itsekin kiinnostunut aiheesta ja joko haluat oppia enemmän tai olet jo käynyt nämä vaiheet vuosia sitten läpi ja ajattelet että kyllä Lotta vielä oppii. Koen että näiden asioiden ymmärtämisessä on tällainen valitettava kaksijako, joko ymmärretään ja arvostetaan tai sitten ei. Jos vielä kuulut siihen ryhmään joka kokee ettei tällä ole mitään tekemistä kilpaurheilun kanssa, suosittelen että annat asialle vielä yhden mahdollisuuden.  eivät todellakaan ole toisiaan pois-sulkevia, vaan toisiaan vahvasti tukevia ja nopeuttaa kehittymistä kilpailijanakin.

Loppuvuoden aikana järjestän kaksi kurssia tietoisuuteen liittyen. Olen kutsunut kaksi aiheen asiantuntijaa .

Ensimmäisenä olen kutsunut Anna Andersénin pitämään luentoa aiheesta “Tietoisesti taitava ratsastaja” ja odotan luentoa innolla. Marraskuun alussa Annika Schulman vetää luennon ja pitää käytännöntunteja kehonkäytöstä, erityisesti kuskeille. Lisätietoa tästä pian!

P.S. Tämä on ensimmäinen kerta kun kirjoitan tietoisuudesta ja sen kehittämisestä. Asian jäsentely on ollut haastavaa ja vaikka kirjoitus, jossa kerron miten ymmärrän tietoisuuden hevosen kanssa, oli jo melkein valmis, koin että aihe vaati tällaisen intron.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *