Ohjasajo on hyödyllistä kaiken tasoisille hevosille ja hevosetkin nauttivat siitä. Valjakkohevosillemme ohjasajo on aina ollut tärkeä liikutusmuoto, joka antaa vaihtelua ajamiseen. Lotta käy ohjasajamassa ja opettamassa ohjasajoa useilla talleilla säännöllisesti ja tulee myös mielellään pitämään ohjasajokursseja.

javilan viljo ohjasajokurssilla
Kenttäratsu sh-ori Lavilan Viljo ohjsajokurssilla Lotan ajamana. Kuva: Johanna Nikama

Ohjasajon verkkokurssi

Lotan verkkokurssi löytyy verkosta. Kurssin sisältö vastaa live kurssin teoriaa ja demoa.

https://campwire.com/buy_flexible/3e0b2e24-d046-42fe-a58e-0f3fa5d9238a

Kenelle suosittelemme ohjasajoa?

Nuorelle hevoselle ohjasajo helpottaa selkään nousemista. Kaksi-vuotiaan voi opettaa pysähtymään, lähtemään liikkeelle sekä liikkumaan voltilla ja suoralla kaikissa askellajeissa. Suurin hyöty on että nuori oppii työskentelemään ihmisen kanssa. Askeleittain nuoren kanssa voi edetä väistöihin ja kokoamisasteetta voi lisätä.

Ohjasajo on ratsastamista maastakäsin. Kuva: Aura Sainio

Ratsulle ohjasajo on vaihtoehtoinen liikutustapa. Ratsua voi voimistella, venytellä ja suoristaa ohjasajamalla. Ohjasajo on tehokas tapa työstää hevosen muotoa ja liikettä. Helposti jännittyvää hevosta voi työstää eteen-alas sekä käyttämään selkäänsä oikein ilman ratsastajan painoa selässä.

Ohjasajo on myös hydyllistä ratsastajalle, joka oppii näkemään sivusta miten hevonen liikkuu ja mitä heikkouksia sillä on. Lisäksi on opettavaista huomata miten paljon hevoseen voi vaikuttaa pelkällä ohjalla, ääniavuilla ja omalla sijoittumisella suhteessa hevoseen.

Ohjasajo toimii myös kuntouttavana liikuntana hevoselle ja tarjoaa mahdollisuuden pitää satulattomia päiviä.

Lotta on kokenut ohjasajokurssin vetäjä. Kuva: Johanna Nikama

Tarjoamamme ohjasajopalvelut

Tarjoamme hevosten ohjasajoa, pidämme ohjasajotunteja sekä ohjasajokursseja.  Kotitallillemme voi myös tulla omalla hevosella lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa opetukseen. Otamme myös vastaan hevosia koulutukseen. Meille voi myös tulla opettelemaan ohjasajoa osaavilla hevosillamme.

Lotta pitää kursseja myös muualla. Lue lisää ohjasajokursseista ja varaa omasi.

Friisitammamme Veere tutustuttaa ratsastajaa ohjasajoon.

Käyttämämme Tärnsjön ohjasajovarusteet

Käytämme Tärnsjön ruotsalaisia käsityönä valmistettuja valjaita ja ohjasajovarusteita.

Poneille ohjasajo on hyvää läpiratsastusta. Kuva: Katja Hautamäki

Ohjasajossa pääsee vauhtiin ohjasajovyöllä ja riittävän pitkillä ohjilla. Suitsina ja kuolaimina toimivat hevosen tavalliset ratsastus suitset.

Tärnsjöltä löytyy löytyy kaksi selustin vaihtoehtoa. Itse käytämme kaarellista mallia  häntäremmin kanssa. Selustimeen on saatavilla lyhyempiä vatsavöitä, jolloin selustinta voi käyttää myös ponille. Kun kerran on kokeillut 16 metrisillä nahkaohjilla ajamista, ne tuntuvan oikean tuntuman löytämiseen lähes välttämättömiltä.

Ohjasajosta blogissa

Tavastani ohjasajaa