Keskittynyt valjakko ja hymyilevä groomi. 

Kuvat © Jasmin Karjalainen http://jk.galleria.fi/kuvat/

Idea lähteä neljän vuoden tauon jälkeen Calvinilla kilpailemaan sai alkunsa Ypäjällä, jossa alkukesästä starttasiin Heidi Niskasen 4-vuotiaalla Irish cobilla Rose’s Lorrain, eli Lyyli. Olen luvannut startata tämän kauden Lyylillä ja ajattelin että samallahan Calvin pääsisi taas kilpailemaan, poninikun niin kovasti nauttii siitä. Koska Teerisalon kilpailuissa järjestettiin vaikean tason luokka päätimme ottaa SM-kvaalin tavoitteeksi. Pääsimme tavoitteeseen ja jäin miettimään miten tavoite näkyi ajossani.

Koulupuolella tiesin Calvinin toimivan hyvin mutta liiallisen jännittämiseen tai tuijottamiseen ei tietenkään ollut varaa. Ehdin torstai-iltana ajaa vartin kisäkentällä. Calvin oli alussa hieman jännittynyt mutta parani koko ajan. Kouluverkassa sanoin groomilleni Paulalle ettei radasta voi kovinkaan hyvä tulla kun itsekin jännitin. Calvin tykkää koulusta ja nauroimme molemmat vaunussa kun olimme seuraavana lähdössä ja menimme lähemmäksi kouluaidan aukkoa ja Calvin lähti itse vetämään portille, aivan kuten estehevonen nähdessään esteen. Hän halusi esittäytymään! Lähdin koulukentälle hakemaan mahdollisimman ehjää ohjelmaa ilman isompia virheitä tai yliyrittämistä. Ja sellainenhan radasta tulikin, 52 virhettä pienin virhein ilman mitään isompia välähdyksiä. SM-kvaali vaatii alle 65 virhettä, eli tulos riitti mainioisti. Muista osakokeista ei ole kvaalipisterajoituksia, eli kahdesta viimeisestä osakokeesta riittäisi maaliin pääseminen.

Maratonilla mietitytti lähinnä miten Calvin jaksaisi. Suunnittelimme jopa että lähtisimme heti E-osuude:n alusta liian hitaalla tempolla, jotta Calvin ei tulisi liian väsyneenä maaliin. Jos kvaali tulee pitäisi kuntotreeniä vielä hieman jatkaa kisojenkin välissä kun ponin kisakunto ei ole sitä mitä se aikaisemmin on ollut. Aktiivikisavuosina olen kilpailujen välissä ajanut ponia aina säästellen. Calvin osoittautui jaksavan maratonin oikein hyvin. A-osuudella lähestyimme peräti maalia pari minuuttia etuajassa ja päätimme kävellä maaliin. Tästä seurasikin sitten epähuomioissa 5 virhettä kun kävellen tulikin 30s yliaikaa. Kyllä harmitti. Jälkeenpäin ajatellen tämäkin saattoi osittain johtua tavoitteestamme, olimme varautuneet yliaikaan jos siihen olisi tarvetta jotta saataisiin lopputulos. Esteillä Calvin toimi kuten yleensäkin ja hauskaa oli.

IMG_9334-001

Calvin viimisellä esteellä korvat peruslukemilla, eli suoraan eteen. Moni tuli sanomaan että poni näytti nauttivan.

Viimeisenä päivänä ajoin ensiksi Lyylillä lyhennetyn version tarkkuusradasta ja sen jälkeen jännitin etten vaan unohtaisi rataa Calvinin kanssa. Muuten tulos kokonaiskisasta olisi melko varma. Lähdimme luokassa toisena radalle, eikä minulla ollut kovin selkeää kuvaa radalla vaaditusta nopeudesta. Ajoin mielestäni melko reippaasti ja vaunut slandasivat hiekkakentällä. Yliaikaa ei tullut mutta palloja peräti neljä! Enpä muista moista virhepistemäärää saaneeni ehkä koskaan. Muiden ajo näytti rauhallisemmalta miltä oma oli tuntunut, mutta kello osoitti että oma tuntuma se vaan on hukassa, sillä muut ajoivat peräti nopeammin. Ei muuta kuin kovatempoisempaa harjoittelua ennen ensi kisoja.

Seuraava tavoite

Savijärven SM-ksioihin on alle kolme viikkoa ja olen niistä puolitoista viikkoa reissussa. Ajokertoja ennen kisaa on siis enää kuusi. Tavoitteksemme olen asettanut tuloksen parantamisen jokaisessa osakokeessa. Sillä lopputuloksella tuskin pääsee neljättä sijaa korkeammalle, sen verran hienosti ja varmasti Leenan, Hannun ja Leenan ponit kulkivat. Itse kilpailun tulosta tärkeämpänä näen sen miten paljon itse pystyn parantamaan tulostani. Calvin toimi loistavasti ja suurimmat onglemat olivat omassa ajossani. Vaikka harjoituskertoja ei ole montaa en näe sitä ongelmana. Hevonen on älyttömän älykäs olento ja oppii nopeasti muutaman kerran toistolla. Vaikeinta on muuttaa omaa tapaa tehdä ja reagoida sekä pitää hermot ja keskittyminen kasassa. Kilpailutaukoni aikana olen kiinnostunut henkisestä valmentautumisesta ja olen ymmärtänyt miten iso sen merkitys on. On helppoa jatkaa treeniä vanhaan malliin kehittymättä paljoakaan. Muutoksen läpivieminen ja siten kehittyminen vaatii asian käymistä läpi omassa päässään useita kertoja, eikä se vaadi vaunuissa istumista. Alla tarkempi analyysi koulukokeesta. Olen käynyt läpi mitä asoista pitäisi parantaa ja mitkä liikeet toimivat.

Kohti seuraavaa tavoitetta!

IMG_7865 (1)

Onnistunut ravipätkä vaikka muoto saisi olla matalempi.

http://www.psychologytoday.com/articles/200307/the-goals-guide-us

Koulukokeen ongelmat ja korjaustoimenpiteet

1. Tajusin jo verryttelyssä että olen antanut puskaratsuni pysähtyä kakalle, jotta valjaat pysyisivä puhtaampana ja kasan poiskerääminen kentältä olisi helpompaa… Ja tulihan se hätä kentälläkin juuri ennen toista laukan nostoa. Jotenkin sain ponin pidettyä liikkeellä, mutta tämä homma on kitkettävä nyt pois. >> Poni ei saa pysähtyä kakalle.

2. Tiet eivät aiheuttaneet suurempia ongelmia vaikka en neljään vuoteen ole isolla kentällä ajanut. Oma kenttämme on noin 30x50m ja vaikean luokan kenttä 40x100m. Viimeiset 10m voltit ajoin vahingossa yhdellä kädellä. Ihan ok ne meni mutta tuomareiden mukaan ne olivat hieman isot ja poni saisi ollla kootumpi. >> Ensi kerralla muistan pitää molemmat kädet ohjissa silloin kun se on sallittua.

3. Pysähdyksiä on ohjelmassa neljä, eli niiden pitäisi sujua jotta ei neljästä kohdasta lähde pisteitä.  Kolmikaarisella kiemurauralla pysähdykset tehdään kuski keskihalkasijalla. Valmistelin näitä pysähdyksiä hieman liikaa ja ne olivat jäädä ennen pistettä. Tästä syystä ne eivät myöskään olleet ihan tasan ja Calvin pääsi liian pitkäksi. Lisäksi Calvinilla on tapana korjata askeleen taakse, mikä tietenkin tällä liian aikaisella valmistelulla vielä pahenee. >> Pysähdysharjoituksia paljon, vaunulla ja ilman.

IMG_7846 (1)

Pysähdys tasan, mutta poni ei ole muodossa.

4. Karttu oli löystynyt ja pääsi lyömään vaunuun pehmustetun kohdan yläpuollelle pitäen kauheata ääntä, joka ärsytti verryttelyssä. Tämä korjattiin jo ennen tarkkuutta ja oli ihana ajaa hiljaisella vaunulla.

5. Muut kilpailijat ovat panostaneet juhla-asuihinsa ja olivat todella näyttävät. >>Ehkä Skotlannista löytyisi jokin hieno hattu ja kadonneen huivin tilalle on löydettävä uusi. Myös groomin asu pitää tarkistaa.

6. Volttikahdeksikot yhdellä kädellä jännitti hieman. En ole ajanut paljoakaan yhdellä kädellä varsinkaan jos ei poni ole tuntunut hyvältä ja mietin onnistuuko suunnan vaihto jos poni onkin kovin innoissaan. Poni toimi hienosti. >>Pitää uskoa homman toimivan ja keskittyä parempaan tiehen, eteenkin suoristuksiin keskihalkasijalla.

7. Calvin ennakoi peruutusta osittain huonosta pysähdyksestä johtuen. >> Pysähdykset kuntoon, peruutus on yleensä hyvä.

8. Yksi tuomareista toivoi lisää kokoamista. Calvin pysyi niin rauhallisena että varmasti uskallan ajaa kokoamisissa häntä hieman aktiivisemmin.

9. Ensimmäinen laukka oli liian hidas. >> Laukataan hieman enemmän eteen, Calvin jää helposti pyörimään hieman liian hidasta tempoa.

Hyvää ja säilytettävää

1. Lisäykset tuntuivat hyviltä.

2. Laukan nostot olivat hyvät ja maltin odottaa toisessa nostossa kakkahädän ennenkuin pyysin nostoa sillä oikealle Calvin saattaa nostaa väärän laukan.

3. Poni suhteellisen rento.

4. Käynti oli ok, askel saisia olla pidempi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *