Kiinnostukseni hevosen vinouteen ja eripuolisuuteen lähti kuunnolla liikkeelle Klaus Schöneichin kurssilla 2012 josta myös kirjoitin aikasemmin. Kurssi avasi silmäni kunnolla ja rupesin seuraamaan hevosten liikettä ja käyttäytymistä tarkemmin. Viime keväänä halusin oppia asiasta enemmän ja ilmoittauduin Marijke de Jongin kehittämään Straightness Training ohjelmaan. Verkkokurssiin kuuluu yli sata videota, jossa Marijke käy läpi hevosen fysiologiaa, liikettä ja tasapainoa ja jatkaa avaamalla miten hän kouluttaa hevosia hyvin pehmein menetelmin, jossa palkitseminen on keskiössä. Kurssi käsittelee sekä maastakäsittelyä, juoksuttamista, ohjasajoa, ratsastamista ja hevosen työstämistä vapaana. Heinäkuussa lensin kolmen päivän klinikkaan Hollantiin, jossa pääsin seuraamaan Marijken työskentelyä livenä.

Amsterdamissa
Viikon loman jälkeen Skotlannissa vietimme päivän Amsterdamissa ennen kurssia.

Klinikka järjestettiin Stall Wennekers nimisellä isolla tallilla aivan Amsterdamin lentokentän kiitoratojen päässä. Asuin lentokenttähotellilla ja kävin kurssia edeltävänä päivänä selvittelemässä jos jostakin saisi pyöräilyhullusta maasta vuokrattua pyörän jolla olisi ollut kätevää polkea kolmen kilomentrin matka tallille. Pyörää ei mistään saanut ja aamulla olin suuntaamassa bussipysäkille kun vaistoni sanoi että aulassa seisiovat naiset ovat hevosihmisiä. Niinhän ne olivat ja päätimme lähteä parilla tilataksilla tallille.

talli Amsterdamissa

Talli oli valtava, hevosia siellä asui muutamia satoja ja maneeseja taisi olla neljä.

yksi useasta tallista
Hevoset seisoivat karsioissa päät ulkona ja pääsivät tallin takana aukeaville pelloille tarhailemaan.
laidun
Tarhoihin ja kävelyille hevoset vietiin Hollantilaiseen tyyliin pyörällä, jopa neljä hevosta per pyöräilijä.
hevosten taluttamista pyörällä

maneesi
Kurssi pidettiin maneesissa, jonka päässä oli tyylikäs ravintola, jossa meille tarjoiltiin hollantilainen smörrebröd buffettilounas.

maneesin ravintola

Kolmen päivän klinikan aikana Marijke demosi hevosillaan kaikkea maastakäsittelystä ratsastamiseen ja vapaana työskentelemiseen. Lisäksi paikalla oli kaksi kurssilaista omien hevostensa kanssa ja saimme seurata heidän tuntejaan. Marijke on myös hyvin kiinnostunut hevosten hyötykäytöstä ja paikalla oli Horse Boy Rupert joka kertoi miten hän hevosten avulla opettaa autistisia lapsia Texasissa ja miten hänen ohjelmansa on leviämässä ympäri maailmaa. Ohjelmaan kuului myös Noora Ehnqvistin osuus oman kehon hallitsemisesta.

ST Mastery

Kuva Marijken Facebook sivulta.

Suurimman vaikutuksen minuun teki Marijken lähestyminen hevosen kouluttamiseen hyvin yksilöllisellä tasolla huomioiden tarkasti hevosen persoona. Hieman apaattiselta vaikuttava oppilaan hevonen, joka juoksuttaessa sulkeutui henkisesti siisäänpäin ja jouksi pynnöstä ympyrää pää matalana ei huomioinut omistajaansa vaan teki vaan sitä mitä oletti siltä vaadittavan. Marijke päästi hevosen vapaaksi maneesissa ja lähti sitä kautta rakentamaan suhdetta hevoseen. Todella vaikuttavaa katseltavaa! Toinen mieleenpainuva asia oli nähdä Marijken työskentelevän hevosensa kanssa kahdella ohjalla maasta käsin. Hevonen teki niin laukkapiruetteja että vaihtoja hänen kävellessä rauhallisesti vieressä.
work in hand
Tuima ilmeeni menee keskittymisen piikkiin. =) Kuva Marijke de Jong.

Matkalta tarttui mukaan kapsoni ja olen aloittanut Calvnini kanssa aivan perusteista. Kurssiin kuuluu arviointivideoita, jossa kotona videoidaan ikään kuin kouluohjelma, jonka Marijke ja hänen ohjaajat arvostelevat ja antavat palautetta kirjallisesti. Olemme Calvinin kanssa läpäisseet kaksi helpointa ohjelmaa. Ensimmäinen on maastakäsittelyn perustaso, jossa vaikein liike on sulkutaivutus hevosen edessä peruuttaen ja toinen on juoksuttamisen perustason. Todella mielenkiintoista ja paljon on vielä opittavaa!
calvin & kapsoni
Calvin ja uusi kapsoni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *