Ohjasjokursseilla olen käynyt läpi ohjasajon varusteita. Suosittelen panostamaan ohjiin ennemmin kuin vyöhön. Monella vyöllä pääsee hyvin alkuun mutta hyvän tuntuman löytäminen vaatii mielestäni hyvät ohjat. Usein minulta kysytään mikä tekee hyvän ohjan ja mistä niitä saa? 

Ohjasajo-ohjia löytyy monessa eri hintaluokassa ja niissä vaihtelee:

 • pituus (10-17m)
 • paksuus ja leveys (mm)
 • materiaali (nahka tai synteetti)
 • väri
 • hinta
 • yksityiskohdat


Vasemmalta: halvimmat, Wahlstenin ja Tärnsjön ohjat

Synteettisiä ohjia olen kokeillut monta kertaa ja ne ovat mielestäni liian kevyet ja epäsymmetriset. Pikalukko jolla ohja kiinnitetään kuolaimeen on suhteessa itse ohjaan melko painava ja ohjan alkupää on narua ja loppupää juoksutusliinan tapaista. Jos ohjan kiinnittää eri tavalla eri puolelle hevosta on ohja siis epäsymmetrinen. Näitä ohjia en ottanut testiin sillä ne ottaisivat vertailussa selvän jumbosijan. Näilläkin ohjilla voi kuitenkin päästä ohjasajossa alkuun, mutta jokainen joka on kokeillut nahkaohjiani on kyllä todennut niiden olevan paremmat.

Myös erilaisia ajo-ohjia on minulle näytetty ja kyselty soveltuuko ne. Niiden kanssa on pari mahdollista ongelmaa. Ohjat saattavat olla liian lyhyet. Vanhat ajo-ohjat ovat usein paksut ja todella painavat sekä samalla jäykät. Lenkilliset ohjat paljon ja lenkit saattavat olla tiellä.

Ostin testiä varten yhdet kappaleet jokaista nahkaohjaa Börjesiltä. Tärnsjön ohjat ostettu jo aikaisemmin. Ostin ohjat omalla rahalla, eli tähän testiin ei liity mitään kaupallista yhteistyötä, ei valmistajan eikä myyjän kanssa. 

Halvimmat ohjat

 • pituus: 16m
 • paksuus ja leveys: 17mm x 4mm
 • väri: musta
 • hinta: 59,95€

Halvimmat nahkaohjat tuntuivat jo paketista otettuna, no juurikin halvoilta. Niiden rullaaminen kiepiksi oli jäykkyyden takia hieman hankalaa, eikä ohja halunnut suoristua ensi yrittämällä. Ohja itsesssään ei tuntunut jäykältä taivuttaessa nahka tuntui varsin kuivalta ja hauraalta eikä sitä saanut kovin “tiukalle mutkalle”. Halvat ohjasajo-ohjat
Ohjat eivät halua asettua kieppiin.

Reijistä näki että nahka on väriltään melko vaaleeta ja se on värjätty mustaksi. Mieleeni tuli nuoruudessani ratsastuskoulussa öljyämäni suitset. Kyselin Naskaliinalta mistä nahan väliset laatuerot oikein tulevat ja sain niin hyvän vastauksen että lisäsin sen kokonaisuudessan tämän kirjoituksen loppuun. Lyhkäisyydessään voi sanoa että nämä ohjat ovat tehty vähemmän onnellisesta lehmästä…


Värjäys näkyi selvästi reijissä.

Käytössä ohjat tuntuivat odotettua paremmalta kädessä ja niillä löytyi mukava tuntuma. Ohjien paino tuntui hyvältä. Kun tuntuma pari kertaa pidätteissä kasvoi, tuntui siltä että ohjat venyvät. Sama venyvä tunne säilyi ensi venytystenkin jälkeen. Ohjilla oli yllättävän hyvä ajaa, mutta epäilen ettei ne kestä jos hevonen pääsee vaikka karkuun ja astu ohjille. Kevyessä käytössä kuitenkin aivan toimivat.

Sileän pinnan ansiosta ohjat on helppo putsata.

Wahlstenin ohjat

 • pituus: 13m
 • paksuus ja leveys: 16mm x 4,0
 • väri: musta
 • hinta: 159€

Wahlstenin ohjasajo-ohjatWahlstenin ohjat tulivat muovilaatikossa, jonka sisällä oli pieni Wahlstenin esite. Esite kertoi suomalaisesta valmistajasta joka panostaa laatuun. Tuntui hyvältä ostaa kotimaista. Pyrin minimoimaan muovin käyttöäni ja itse pakkaus tuntui tämän tuotteen osalta hieman turhalta. Verkkokaupan tuotekuvasta poiketen ohjissa olikin positiivisena yllätyksenä pyörivä pää, mikä estää ohjien kiertymisen kierteelle. Tämä lyhyt välipala ei kuitenkaan ollut nahkaa vaan synteettiä. Mitään käytännön merkitystä materiaali erolla ei kylläkään ole, mutta kovin laadukkaan kuvan se ei antanut.

 

 


Synteettiperä ripustuslenkillä.

Ohjat näyttivät hieman kapeilta ja paksuilta, eli profiili on melko neliömainen. Ohjien tarkempi mittaaminen myös vahvisti tämän tunteen.

Hassua huomio ohjista oli että muoto yhdistettynä kiiltävään pintaan toi mieleeni suuren herkkuni, metrilakun. =)

 

Ohjat tuntuvat ajaessa hyviltä ja niiden paino on sopiva. Ohjan neliömäisyys ja hieman terävät raunat alkaa painamaan minun sormiani pidemmän päällä jonkun verran. Tuntuu hieman siltä etten saa kättäni täysin suljettua vaan joudun puristamaan kättäni kiinni mikä hieman häiritsee tuntumaa.

Ohja tuntui sen verran hyvältä että käytin sitä useammalla hevosella muutamia viikkoja jonka jälkeen yksi sleiffi (?), eli lenkki josta ohja pujotetaan irtosi. Tutkiessani asiaa tarkemmin huomasin lenkkien olevan kiinni niitillä, eikä niitä ole ommeltu kiinni.

Tärnsjön ohjat

 • pituus: 16m
 • paksuus ja leveys: 17mm x 3,5mm (ilmoitettu 18mm x 3mm)
 • väri: luonnonvärinen
 • hinta: 2770SEK (n.280€)

Näitä ohjia olen käyttänyt jo vuosia enkä enää tiedä monesko kappale on menossa. Vaikeata olla niistä täysin objektiininen, mutta yritän. 

Pariin vuoteen en ole uusia tilannut, mutta olen hiljattain ottanut uudet käyttöön. Ohjia sai aiemmin sekä ohuempana että paksumpana, ja nimenomaan nahan paksuus suunnassa mitattuna. Itse olen käyttänyt paksumpia ohjia yleisemmin mutta omilla hevosilla myös ohuempia ohjia, joita Anders Eriksson myös suosii. Ohjien pituus on 16 metriä, lyhempänäkin löytyy verkkokaupasta.

Aivan uusia ohjia en tähän testiin hankkinut mutta lähes käytttämättömät ohjat minulta löytyi.


Kaikissa ohjissa oli pyörivä pää, niissäkin näkyy selvä laatuero. Tärjnsön ohja on “rosoisin” ja vähiten käsitelyt.

 

Ohjat ovat ommeltu käsin nahasta, joka kestää päivittäistäkin käyttöä vuosia. Vanhat ohjat ovat olleet täysin ehjät, nahka ehkä hieman rakoillut mutta ompeleet ehjät. Ohjat ovat aivan uudesta hyvin pehmeät ja helppo kerätä kiepille. Ohjien nurja puoli on täysin käsittelemätön (tai ainakin näyttää maallikolle siltä) ja antaa pehmeän mutta tukevan otteen. Ohuempi versio antaa hieman venyvän tunteen aivan uutena. Ohjan profiili istuu ohjista parhaiten käteen ja erityisesti leveys istuu hyvin sormiini. Ohjan nahka on ylivoimaisesti testatuista pehmein ja antaa elävän tuntuman. Ohja on kevyt.

 

Yhteenveto

Yhteenvetona voi sanoa että kaikilla kolmella ohjalla on hyvä ohjasajaa.

Se minkä mittainen ohja tuntuu jokaisen ohjastajan käteen hyvältä vaihtelee varmasti tottumuksen ja käden koon kanssa. Erot voivat vaikuttaa milleinä pieniltä, mutta käden herkkyyden kasvaessa ne kasvavat huomattaviksi. Anders Eriksson herätti minut siihen että yksikin millimetri lisää ohjan paoinossa tarkoittaa isompaa painetta hevosen suuhun, jo ennen kuin aktiivisesti lisäämme kädellä ohjaan tuntumaa. Kevyt ohja on siis edellytys kevyelle tuntumalle.

Tämä testi herätti minut miettimään mitä nahan laadun takana oikein on ja mitä ostopäätöksellä tukee. Opin myös katsomaan miten ohjien yksityiskohdat on ommeltu. Käsin hyvin ommeltu vie aikaa, ja käsityöläisen ajasta on maksettava. Jos haluaa suosia käsityötä ja suomalaisuutta niin Naskaliinalta saa myös tilattua juuri sellaiset ohjat mitkä haluaa.

Suosituksena sanoisin että halvin ohja yllätti positiivisesti ja palvelee varmasti kevyessä käyttössä hyvin. Wahlstenin ohjaan voisin hyvin tottua ja onhan se selvästi Tärnsjön ohjaa halvempi. Tärnsjön ohjalla saa vielä luontevamman tuntuman sekä se kestää varmasti käyttöä pitkään.

 

Naskaliina nahan laadusta

Halvemmat nahka laadut on yleensä myös naudan nahkaa, mitä Tärnsjön kasviparkitut nahatkin on, mutta käsittely ja laatu eri. Suurin ero on varmaankin itse parkitusprosessissa ja siinä käytettävissä aineissa(kasviparkki, kemikaalit, raskasmetallit). Tietyillä menetelmillä ja ainella saa erilaisen lopputuloksen, veden kesto, kuumuuden kesto, pehmeys, venyvyys, kaikki kiinni menetelmästä. Huonompilaatuisissa yleensä ratkaisee hinta eikä niinkään laatu eikä ne parkitsemossa välttämättä edes tiedä mihin käyttöön nahat menee. Halvemmalla saadaan tuotettua paljon nahkaa, joka ei välttämättä ole aina käyttötarkoitukseensa sopivaa. Pintakäsittely menetelmillä pystyy maalaamaan ja prässäämään pinnat nätin kiiltäviksi (tehdään myös joihinkin hyvälaatuisiin nahkoihin), mikä voi hämätä silmää. Halpis nahat on yleensä kovin kuivia, mitä ei pysty rasvauksella korjaamaan enää jälkikäteen, johtuen niiden valmistusprosessista. Kuiva nahka taipuu ja murtuu helposti.

Toinen ero on naudan kasvuympäristössä. Missä päin maailmaa eläin on kasvanut ja minkälaisissa olosuhteissa/lämpötiloissa,ruokinta, ulkoloiset yms. Eurooppalaisilla esim valkuaisruokinta on varmaan ihan toista kuin jossain köyhemmissä maissa.

Nahka varusteiden kannalta oleellisinta mun mielestä on kestävyys ja sitä myöden turvallisuus. Halpis nahka toimii varmasti ihan ok pienessä käytössä, mutta voi loppupeleissä tulla kalliimmaksi lyhyemmän käyttöiän myötä. Usein törmää korjaukseen tuleviin nahkavarusteisiin missä materiaali on niin hapuraa että ommellessa ja lankaa kiristäessä se murtuu, eli niitä ei kannata edes yrittää korjata. Hyvälaatuisen nahan pystyy elvyttämään oikealla hoidolla, vaikka se olisi pitkään ollut käyttämättä ja kuivettunut ihan korpuksi, huokoisia halpiksia ei. Laadukas on lähes ikuinen ja sitä on mahdollisuus korjata, kun hoitaa oikein.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *