Lyyli reippaana kesän toisella maratonilla. 

Kuva © Jasmin Karjalainen http://jk.galleria.fi/kuvat/

Kilpailukausi lähestyy ja monella on varmasti nuori tai muuten kokematon hevonen jolla olisi tarkoitus kilpailla ensimmäistä kautta nyt kesällä. Mitä pitää huomioida nuoren hevosen kanssa valmistautuessa ensimmäiseen kisakauteen? Mitä hevoselta voi odottaa ja mitä se tulisi valmistella? Näitä asioita tuli mietittyä kun viime kaudella ajoin kaksi noviisiluokkaa 4-vuotiaalla Irish cob tammalla nimeltä Lyyli. Olen auttanut Heidiä ja Lyyliä ensiksi ohjasajossa ja myöhemmin ajossa jo pari vuotta. Ensimmäisillä ohjasajo kerroilla Lyyli taisi olla kaksi vuotias. Valjakkoajo oli Heidi uusi laji ja hän pyysi minua starttaamaan Lyylillä ensimmäisen kauden ja niin että hän itse pääsisi tutustumaan lajiin groomina.

Kauden lähtökohta oli saada Lyylille hyviä kokemuksia ja Heidi korosti hyvän fiiliksen säilyttämistä ja kilpailemista hevosen ehdolla. Kauden tavoitteeksi asetimme 2-3 täyttä kisaa ja loppujen lopuksi ajoimme kaksi kolmen päivän kisaa: Ypäjän ja Teerisalon. Kahden kilpailun jälkeen Lyyli alkoi tuntua hieman jäykältä ja hänellä alkoi selvästi taas uusi kasvuvaihe ja Savijärven kisat saivat jäädä väliin. Mitä asioita nuoren hevosen kanssa tulee miettiä ja miten rakentaa tasapainoinen treeni?

1. Hyvät kokemukset vs. väsymyksen ja jaksamisen tunnistaminen

Nuoren hevosen kanssa pienikin askel oikeaan suuntaan on paljon tärkeämpi kuin useampi harppaus väärään suuntaan. Nuori hevonen ei jaksa keskittyä kauan ja sillä ei ole voimia tehdä töitä laadukkaasti pitkään. Nuoren kanssa on tavoiteltava hyviä kokemuksia joissa hevonen hyvällä asenteella oppii uutta ja jaksaa liikkua laadukkaasti.

Nuoren tulee oppia olemaan kärsivällisesti töissä käyttämättä rajallisia voimiaan hötkyilyyn. Usein näkee että nuorta hevosta juoksutetaan ennen satulaan nousua, jotta sillä ei olisi liikaa intoa. Liinan päähän päästetty hevonen juoksee usein huonossa tasapainossa ja loukkaantumisriski on iso jos hevosen intoutuu riehumaan. Hyödyllisempää on ohjasajaa tai työstää hevosta maastakäsin rauhallisesti käynnissä ja ravissa, jolloin hevonen oppii ettei liikutuksen alussa riehuta ja hevosen energian saa käytettyä hyväksi. Usein alkuriehumiset ovat enemmänkin opittu tapa kuin oikeasti . Voimia ja energiaa nuorella ei kuitenkaan vielä ole pitkiksi työskentelyjaksoiksi, eli turhaan antaa hevosen kuluttaa sitä säntäilyyn.

Nuori väsyy usein vielä helpommin henkisesti kuin fyysisesti. Henkinen väsymys saattaa purkautua riehumisena ja on tärkeätä oppia erottelemaan vaikeata onko hevonen oikeasti täynnä intoa vai itse asiassa väsynyt. Lyyli oli ensimmäisissä kisoissa jo maratonpäivän aamuna hieman rauhaton eikä malttanut kävellä starttiin vaan steppaili. Tulimme hieman liian hyvissä ajoissa odottamaan lähtöämme ja Lyyliä oli vaikea pitää rauhallisena. Yritimme pysytellä syrjässä lähtöalueen pahimmasta hässäkästä ja kehua ja rauhoitella Lyyliä mutta kuitenkin Lyyli oli aika rauhaton ja jopa potkaisi kerran aisaan. Melko pelottava tilanne, mutta onneksi jalka laskeutui aisan ja vetoliinan oikealle puolelle… Startista selvittiin ja onneksi noviisiluokan maratonosuus ei ole kovinkaan vaativa fyysisesti.

2. Luovat tauot vs. treeni

On tärkeätä tunnistaa nuoren hevosen kasvuvaiheet ja tauon tarpeet. Nuorelle pitää uskaltaa antaa riittävästi taukoja aina kun sellaiselle on tarve. Usein taukoja ei tarvita pitkän maastolenkin jälkeen vaikka hevoselle onkin tullut kunnon hiki vaan sellaisen harjoittelukerran jälkeen jolloin hevonen on oppinut uutta, oivaltanut jotakin ja ollut henkisesti kovilla. Kun hevoselle antaa tauon onnistumisen jällkeen (joko kävelytauon tunnin aikana uuden tehtävän suorittamisen jälkeen tai viikon täysvapaan työstä onnistuneen harjoituskerran jälkeen) sille jää aikaa miettiä mitä se on oppinut ja seulatella asiaa. Myöskin yhden treenikerran aikana on syytä antaa nuoren kävellä ja miettiä asioita usein.

lähdössä maratonille

Lyylin lähdössä ensimmäistä kertaa maratonille Ypäjällä. 

3. Voima ja kunto vs. tottelevaisuus ja notkeus

Nuoriin hevosiin suhtaudutaan usein varovaisesti ja ajatellaan ettei niillä saa tehdä liian vaikeita liikkeitä ja helposti niille annetaan anteeksi hieman huono muoto ja asettuminen. Toki nuorella hevosella pitää olla kilpailemiseen riittävä kunto jota voi harjoitella hölkkäämällä teitä pitkin, mutta vielä tärkeämpänä koen että hevosta opetetaan liikkumaan oikein päin ja oikealla tavalla. Nuoren hevosen muoto ei tarvitse olla vielä valmis, mutta tuntuman pitää olla hyvä ja hevosen pitää hakea alaspäin. Rentoutta ja notkeutta olemme myös ylläpitäneet Lyylillä ohjasajaen väistöjä ja laukkaharjoituksia. Sivuttaisliikkeet parantavat takaosan liikettä ja opettaa hevosta kantamaan takaosalla ja kevenemään edestä paremmin. Näin hevonen ei kehitä vain eteenpäin vieviä lihaksia vaan myös kannattelevia lihaksia, jotka parantaa liikkeen laatua ja hevosen tasapainoa.

Miettimällä näitä asioita saa nuorelle hevoselle tasapainoisen kauden ja toivottvasti hyviä kokemuksia. Hyvää kisakautta kaikille!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *