Sain tämän kysymyksen sähköpostiini tällä viikolla ja tiistaina ohjasajaessani Kynnarissa törmäsin samaan ongelmaan.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] E [/dropcap]nsimmäinen harjoitus, jolla aloitan kun ohjasajan tuntematonta hevosta ja jonka annan kun opetan ensimmäistä kertaa ohjasajavaa on voltin muuttaminen pieneksi neliöuraksi. Tässä harjoituksessa ohjastaja oppii liikkumaan oikein suhteessa hevoseen ja ymmärtää miten hevosta voi ohjata pienin ohjasottein. Harjoitus myös opettaa hevosta seuraamaan ulko-ohjaa ja se pyöristää hevosta sisäänpäin.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] A [/dropcap]loitan ohjaamalla hevosen pääty-ympyrän kokoiselle voltille. Voltilla on mahdollista seistä voltin keskellä lähes paikoillaan, huomioiden kuitenkin, että pysyy hieman hevosen takana (katso aikaisempi kirjoitus sijoittumisesta suhteessa hevoseen).  Seuraavaksi lähden lisäämään kulmia volttiin. Kun haluan siirtää hevosen suoralle uralle lähden itse kävelemään eteenpäin omaa pientä neliöuraa pitkin, pysytellen hevosen korkeudella. Kun haluan tehdä kulman jään itse paikoilleni, jolloin hevonen lähtee kiertämään minua tehden kulman. Kun hevonen on tulossa kulmasta lähden taas kävelemään eteenpäin seuraavan suoran uran suuntaisesti jolloin hevonen suoristuu. Tätä harjoitusta tulisi voida tehdä ohjaamatta ohjalla oikeastaan ollenkaan. Sillä, että muuttaa omaa sijoittumistaan suhteessa hevoseen, ohjien keskenäinen pituus muuttuu automaattisesti niin, että hevonen tuntee ulko-ohjassa hieman enemmän painetta. Alussa tai jos hevonen kaatuu sisään voi joutua käyttämään ulkoohjaa apuna. Tämä kuvi on kuvassa ensimmäisenä.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] J [/dropcap]os haluaa vaikeuttaa tehtävää ja taivutella hevosta enemmän voi tehdä terävämpiä kulmia. Sen sijaan, että itse jää kulmiin paikoilleen voi siirtyä omalta uralta ulospäin, kuvan toisen uran näyttämällä tavalla. Tällöin sisäohja kiristyy enemmän ja hevonen kääntää jyrkemmin, ulko-ohjalla pitää muistaa myötää kunnolla, niin että hevosen kaula saa tilaa taipua sisään. Yhtä tärkeätä on hevosen poimiminen nopeasti takaisin ulko-ohjas tuelle (viimeinen kuva). Myötäämisen jälkeen pitää ajoittaa nopea ulkotuen palauttaminen, tämä on usein vaikein vaihe. Tavoite on, että hevonen mahdollisimman pienestä ulko-ohjastuesta suoristaa suoralle uralle, ja tähän oma liikkuminen hevosen vierelle auttaa. Hevosta ei tule vetää ulos pelkällä ohjalla. Kuvasta näkyy miten tiukempi kulma siirtää alkuperäistä neliöuraa (alkuperäinen ura harmaalla). Kulmia kannattaa tehdä usein, sillä ne auttavat löytämään puuttuvan sisäpohkeen ja hevosen saa pyöreäksi. Loivempia kulmia voi tehdä usine, vaikka muutaman suoristetun askeleen välein. Jos hevonen ei suoristu vaan kaatuu sisäänpäin lapa edellä pitää kärsivällisesti pyytää hevosta eteenpäin ja varoa jäämästä suusta kiinni.


[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] Y [/dropcap]leisin ongelma on se, ettei hevonen suostu suoristumaan, jolloin se ei ohjaa ulos eikä sitä voi taivuttaa. Helposti ohjastaja yrittää sisäohjalla vetää päätä sisään ja siirtyy itse pois alta hevosen taakse voidakseen yrittää sisäohjalla kääntää päätä sisään. Tästä seuraa spiraali, jossa hevonen vaan kääntyy sisäänpäin asettumatta.

Tilanteen voi korjata vain suoristamalla hevosen vaikka se joskus vaatisi hevosen pään kääntämistä jopa niin paljon, että pää asettuu ulospäin. Kunhan hevonen liikkuu suoraan voi aina kääntää uudemman kerran jyräkästi sisäänpäin, jolloin hevosen saa aluksi edes hetkeksi asettumaan sisäänpäin. Suorista-taivuta-suorista kuviota jatkamalla hevosen saa suorana kuuntelemaan ulko-ohjaa ja asettumaan sisäänpäin sisäohjan avulla.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] K [/dropcap]un hevosen on saanut suoristettua ja kääntäminen sisäänpäin onnistuu voi hevosen pehmittämiseksi tehdä avotaivutuksia tai väistöjä. Niidenkin salaisuus on, että hevonen kuuntelee ulko-ohjaa ja on käännettävissä suoralle uralle. Jarruttamalla ulko-ohjalle hieman enemmän saa hevosen astumaan sivuun. Myös ohjan kiinnityksellä voi vaikuttaa hevosen taivuttamiseen. Kuvassa Leifin sisäohja menee kädestä ulkokautta kuolaimen läpi selustimeen. Tällä tavalla hevosen saa helpommin asettumaan sisään.

 

Kuvassa Leif sateessa

[facebook]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Categories: Kaikki

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *