Hevosjoogasta taisin lukea ensimmäistä kertaa Hippoksesta jo yli vuosi sitten. Olen suunnitellut meneväni katsomaan jo aikaisemmin mutta vasta lokakuussa sain oikeasti aikaiseksi. Hevosjoogan takana on Visconte Cocozza, eli Simon joka on Ranskassa asuva italialainen.

Ajoin perjantaina Melkkilän tallille seuraamaan tunteja. Tulin sopivasti juuri kun Simon oli nousemassa viisivuotiaan friisin selkään. Simon selitti koko ajan mitä tunsi ja mitä tehtävillään haki. Olin muutaman minuutin päästä ihan sulaa vahaa! Simon ei yrittänyt saada hevosta näyttämään mahdollisimman hyvältä siinä hetkessä vaan hän teetti hevosella liikkeitä joista hevosen fysiikka hyötyisi eniten. Hän oli myös hyvin tarkka herkistämään hevosta mahdollisimman kevyille avuille ja hän auttoi ratsastajaa kouluttamaan hevosta. Lisäksi hänellä oli erittäin selkeä ulosanti ja pedagoginen, positiivinen ja motivoiva ote opettamiseen.

Friisillä tehtiin peruutuksia jotta hevonen oppisi pyöristämään kehoaan ja nostamaan rankaansa C7 ja T1 väliltä, eli sään kohdalta. Hevonen peruutti aika vastahakoisesti ja Simon ohjeisti lopettamaan peruutuksen aina vasta kun friisi laski päänsä ja keveni kädelle. Friisi kaatui sisään vasemmassa kierroksessa ja Simon teki hevosella etuosankäännöksiä, jossa tavoite oli saada takajalat astumaan mahdollisimman isosti ristiin.


Simon friisin selässä.

Simonin ratsastuksen jälkeen omistaja pääsi itse selkään ja Simon kävi vielä tarkemmin läpi miten harjoitukset tehdään. Etuosan käännöksestä hän ohjeisti: ”Shorten your inside rein. Don’t pull with your hand. Fix your hand so that the horse gets a release when he bends.” Eli hyvin pieni mutta tärkeä seikka, jotta hevonen ymmärtää mitä häneltä vaaditaan ja saa siitä välittömän palkkion.

Simon halusi että hevonen siirtyisi raviin istunnalla, ei pohkeella. “Using your leg to ride is so Anky van Grunsven. If she slows down, tap (raipalla pohkeen taakse). She needs to learn to maintain. Make it black and white. White you are happy. Black you tap. Let her choose. Faster tapping more annoying. No strength, only nagging. Your timing is everything. You stop when they give you the right answer and they learn.”

Eli ihan perusasioita mutta niin systemaattisesti, selkeesti ja positiivisesti!

Illalla kävin vielä Voimaeläimessä kuuntelemassa Simonin luennon. Luennon parasta antia oli vertailut hyvän ja huonon piaffin ja laukan välillä sekä Simonin jooga systeemiin kuuluvien kuuden eri joogaliikkeen läpikäynti. Niistä neljä löytyy myös hänen kotisivultaan. Liikkeet itsesssään eivät ole mitenkään uusia mutta ne tehdään sekä tavallisessa työskentelymuodossa että hevosen pää aivan maahan venytettynä.

Sunnuntaina kävin vielä katsomassa juoksutusdemon missä Simon esitteli La Giravolta Longe menetelmää, missä hevonen juoksutetaan pienellä (kuuden metrin) voltilla, suitsissa ja tavoitellaan rangan “alignaamista” niin että hevosen rankaa nostavat lihakset aktivoituvat. Hevonen halutaan taipuvan 45 astetta sisään kaulastaan ja liikkuvan avotaivutuksessa. Tavoite on lyhkäisyydessä saada hevonen itse madaltamaan muotonsa ja löytämään oikea tapa liikkua.

Tunnin lopuksi Simon kiirehti kentän laidalle jossa hänellä oli omenapussi. Hän antaa kaikille hevosille omenan tunnin jälkeen! Juttelin hänen kanssa ja hän sanoi antavansa myös selästä palkkion jos hevonen tekee jotakin erityisen hyvin.

Itse aloitin aktiivisen joogaamisen kun odotin Ottoa, eli kolmisen vuotta sitten. Kun ihan lähellä ei pääse joogatunnille on Yogaia ollut minulle täydellinen palvelu. Sieltä löytyy kaiken tasoisia jooga, pilates, meditaatio ja jumppatunteja ja tunnin voi käynnistää milloin tahansa. Ulkaltauduin Sissin selkään ensimmäistä kertaa muutama viikko sitten. Muutaman kerran jälkeen uskalsin istua alas harjoitusraviin ensimmäistä kertaa. Kuvittelin että lopputulos olisi sama kuin yleensä pitkän tauon jälkeen, eli että vatsalihakset alkaisivat polttaa eikä hommasta tulisi mitään. Toisin kävi, olen selvästi paremmassa kunnossa kun aikaisemmin, kiitos joogan ja ohjasajon!

Lupasin myös itselleni että lähtisin ensi kerralla hevosella mukaan Simonin tunnile. Ehka hieman alkaa jo tuntua siltä että olen luistamassa siitä… Minä ja ratsastus ei oikein sovita yhteen enää… =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *