Hevosen vinous on asia joka nousee esiin sekä valjakkoajo että ohjasajo tunneillani.  Se miten hevonen liikkuu ja kääntyy on välillä melko monimutkainen asia hahmottaa ja ajattelin yrittää selittää asiaa kuvan kera.

Vinoudella tarkoitan että hevonen tuntuu ja näyttää ajossa tältä:

  • hevonen pitää toisesta ohjasta enemmän/vähemmän
  • hevonen kaatuu toisessa kierroksessa sisään
  • hevonen kääntyy huonosti toiseen suuntaa
  • hevosella on takaosa lähempänä toista aisaa
  • hevonen taipuu huonommin toiseen suuntaan

Nämä kaikki oireet voivat näkyä joko hyvin isoina ongelmina tai sitten niin lievinä ettei oma kuski niitä oikein edes ole huomannut. Nämä siis saattavat hankaloittaa ajamista hyvin paljon tai ne voivat olla se pieni asia mitä korjaamalla hevoseen saadaan paremmaksi.

Useimmat hevoset ovat oikeakätisiä, eli haluavat käyttää oikeata etustaan enemmän ja kaatuvat siten helpommin sisään oikealle. Sama hevonen taipuu jopa liian hyvin vasempaan muttei käänny vasemmalle yhtä hyvin. Tämä hevonen pitää vahvempaa tuntumaa oikeaan ohjaan. Välillä hevosen omistaja syyttää hevosen vinoutta itseensä ja näkyyhän ratsastajan tai kuskin oma vinous tietenkin hevosessa. Uskon että hevoset ovat kuten me ihmiset luontaisesti epäsymmetrisiä, eli synnynnäisesti jompikumpi sivu on vahvempi. Jos miettii kummalla kädellä kirjoittaa tai kummalla jalalla potkaiset palloa, niin aika automaattisestihän se valinta tapahtuu. Monta vuotta olen yrittänyt oppia enemmän siitä miten hevonen on vino mutta alan yhä enemmän kallistumaan sen puoleen ettei varsinaisella syyllä tai tavalla ole väliä, kunhan näkee tämän hetkiset isoimmat ongelmat ja pyrkii auttamaan hevosta liikkumaan paremmin.

Kuvassa kuvattu “oikeakätinen” hevonen aisojen välissä suoralla ja molemmissa kierroksissa ympyrällä.

Usein hevosen huonompaan taipumiseen toiseen suuntaan on kiinnitetty huomiota, mutta se tukeutuuko hevonen yhtä lailla molemmille ohjille ei aina ole yhtä selvä asia. Sekin vaihtelee kumman puolen taipumien on huonompi. Hyvin läpiajettu oikeakätinen hevonen taipuu paremmin oikealle mutta välillä koetaan että taipuminen vasempaan on parempi vaikka hevonen oikeasti vaan siirtää takaosaa ulos, eikä varsinaisesti taivu paljoakaan. Kaula saattaa kylläkin jopa ylitaipua.Hevonen haluaa luontaisesti asettua toisen suuntaan enemmän, usein poispäin vahvemmalta etujalaltaan. Koska useimmat kaatuvat oikealle lavalleen jää siis useammin vasen ohja tyhjemmäksi. Kun vielä useimmat ihmiset ovat oikeakätisiä ja kuskilla on piiska oikeassa kädissä ja tuntumaero helposti huomaamatta. Oikea vahvempi käsi kannattelee piiskaa ja siinä samassa hevosen pitämä vahvempi tuntuma jää huomaamatta. Ratsujen kohdalla ratsastajan mielipide siitä kummalle ohjalle hevonen enemmän tukeutuu, on välillä ristiriidassa sen kanssa miltä hevonen ohjasajossa tuntuu. Tämä selityyy usein sillä että hevonen suoristuu ratastajan avuilla, eli ratsastaja auttaa hevosta suoremmaksi istunnalla ja pohkeella. 

Joskus ratsastajan taitotaso määrittelee sen kumpaa puolta hevosesta hän pitää parempana. Hyvä ratsastaja saa sisäpohkeen läpi hevosen vahvemmalle puolelle ja saa näin hevosen taipumaan hyvin. Myös vahvemman puolen laukka on laadultaan parempaa. Heikompi ratsastaja taas ei saa kaatumista kuriin ja kokee hevosen vahvemman puolen vaikeampana. Heikompaan suuntaan huonompi ratsastaja arvostaa hevosen tarjoamaa vahvempaa ulko-ohjan tuntumaa ja kokee suunnan helpommaksi. Toki ratsastajan oma vinous vaikuttaa asiaan ja myöhemmin kun hevosen puolet alkavat tasoittumaan puolierot muuttuvat hienojakoisemmiksi.

Heikompi kääntyminen on usein isompi ongelma kun hevosella ajaa. Ratsastaen ulkopohkeella voi auttaa hevosta kääntymään. Jo aikaisemmin mainittu ylitaipuminen on osa huonoa kääntymistä. Kaula kääntyy muttei loput hevosesta. Vahvemman etujalan jäädessä käännöksen ulkopuolelle (keskimmäinen kuva) jää kääntyminen usein hitaammaksi. Vaunussa tämä näkyy takaosan kääntymisenä ulkoaisaan. Hevonen ei käännä etuosaansa vaan pyrkii siirtämään takaosaansa ulos ja kääntyy kuten kaupan ostoskärry. Kun aisojen välissä tulee ahdasta hevonen ei käänny nopeasti eikä poikittava hevonen 

Vinous oireilee lähes aina kaulan toispuoleisena taipumisena ja usein se nähdään isoimpana ongelmana ja sitä yritetään korjata. Ongelma tässä lähestymisessä on se että hevonen pystyy muuttamaan kaulan asentoaan ja taivutusta suoristumatta kehostaan. Itse koen että vinouden vähentäminen lähtee siitä että tuntee kummalla etujalalla hevosella on enemmän painoa ja että tietää mihin hevosen takajalat astuvat suhteessa etujalkoihin. Suoristamisellahan ei haeta pelkästään hevosta joka liikkuisi suoraan eteen, vaan hevosta joka taipuu tasaiseisti molempiin suuntiin ja kantaa rintakehäänsä lapojensa keskellä.

Ensimmäinen askel tämän saavuttamiseksi on vähentää hevosen tukeutumista vahvemmalle etujalalle. Tämä vaatii että hevosta voi ohjata tarkasti ulospäin. Ensimmäinen jyrkkä askel ulos on väistön ensimmäinen askel ja toinen askel tuo painoa pois vahvemmalta jalalta. Samalla hevonen tuodaan tukeutumaan aikaisemmin vähemmällä tuntumalla olevaan ohjaan. Väistö on sivuttaisliikkeiden perusta ja niitä opetan sekä ohjissa että ajaen kaikille heti ajo-opetuksen alussa. Vain hevonen joka voi tuoda sisätakajalkansa ristiin vatsan alle taipuu ja kantaa takaa. Takajalkojen hallinta on mielestäni ajaessa tärkeä perusasia. Hyvässä taivutuksessa sisäohjan tuntuman tulisi pysyä kevyenä, sillä kääntyminen ja taivutus ei tapahdu sisäohjalla vetämällä. Tavallisin korjaus kuskin ajoon on se että haluan etuosan kääntämisen tapahtuvan ulko-ohjalla, niin että etuosa todellakin käännetään sisään eikä niin että kaula käännetään sisäohjalla sisäänpäin.

Näetkö miten nämä tavat kääntää liittyvät kuvaan? Tunnistatko samaa oman hevosesi liikkumisessa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *