[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] Ä [/dropcap]itini tuo minulle aina Hevoset & Ratsastus-lehden luettavaksi ja luen sen usein kannesta kanteen. Tällä kertaa siitä löytyi mielenkiintoinen juttu Andreas Helgstrandin valmennuksesta Suomessa. Muistan ihailleeni Andreasta hevosella Blue Hors Matiné.  Kävin myös valmennustallin kotisivuilla. Mahtava talli! Erityisen kiinnostavaa artikkelissa oli Hagelstrandin kommentit hevosen suoruudesta.

 

Artikkelissa sanottiin näin:

”Monen ratsukon kanssa Helgstrand sai kiinnittää huomiota suoruuteen. Hevosia ratsastettiin turhan paljon sisäavuilla ja ne luisuivat linjoilta ulsopäin. Ratsastajat saivat ohjeeksi jarruttaa ulkolapaa ja tarvittaessa jopa asettaa hevosta väärään suuntaan. Heidän piti koko ajan tarkkailla, että hevosen satulan edessä oleva osa pysyy suorana. -Vasta kun ratsastaja hallitsee ulkolavan, hänen kannattaa keskittyä taivuttamiseen, Helgstrand perusteli.”

”Kun hevonen on vino, ratsastajan on tärkeä työskennellä ongelman kanssa johdonmukaisesti. Ei kuitenkaan niin että koko ajan työstettäisiin vahvempaa puolta, jolloin se vahvistuu entisestään, vaan pikemminkin pyritään vahvistamaan heikomman puolen tuntumaa. Ratsastajan on ymmärrettävä, että ongelma on pikemminkin se, että hevonen ei tukeudu toiseen ohjaan kuin se, että se on vahva toiselta puolelta.”

[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] V [/dropcap]almennukseen osallistui jutun mukaan kansallisen tason kouluratsukoita, eli vinous ei ole mikään aloittelijoiden ongelma, vaan sitä näkee kaiken tasoisilla hevosilla. Ohjasajaessa on helppo nähdä miten ratsastaja helposti vahvistaa sisäapuja ja tietämättään auttaa vinoa hevosta tasapainottumaan sen vahvempaan suuntaan. Oman hevosen vinouteen tottuu niin helposti, ettei ratsastaja välttämättä enää edes houmaa epätasaisia apujaan.

[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] H[/dropcap]evosen heikompaan suuntaan ratsastajan on vaikeampi auttaa hevostaan. Tähän suuntaan olenkin huomannut, että hevosen saaminen suoraksi ja kulkemaan voltilla eteenpäin on hyvä alku. Tästä voi sitten lähteä asettamaan hevosta ulospäin, jolloin hevonen joutuu itse tasapainottamaan itseään ja uloskarkaava lapa saadaan hallintaan. Viimeinen askel on lyhyet asetuksen sisäänpäin.

Ulospäin asettaminen voltilla on helpointa aloittaa ohjasajaen aidan tai seinän lähellä, jolloin seinä auttaa kääntämään hevosta ja pitämään sen voltilla. Voin kirjoittaa siitä tarkemmin myöhemmin.

Kuvassa Hevoset & Ratsastus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *