Tämä kirjoitus on jatkoa edelliselle kirjoitukselle, jossa käsittelin kuskin tuntumaa hevoseen. Seuraavaksi mietteitä siitä miten vaunujen vetämisestä voi tehdä hevoselle mahdollisimman helppoa ja mukavaa.

Liikkeellelähtö
Pysähdyksestä hevosen tulisi vetää vaunut kauniisti liikkeelle, eikä rynnätä rintaremmiä vasten aiheuttaen nykivän lähdön. Jos hevonen ei tule pysähdyksen kauniisti ja jää vetoon, niin että vetoliinat ovat kireät, hyvä liikkeellelähtö on vaikea. Hevosen tulisi saada riittävästi ohjaa voidakseen ensiksi päästä vetoon (kiristää vetoliinat) ja sen jälkeen vetää vaunut liikkeelle. Jos hevonen lähtee liian nopeasti liikkeelle eikä kuskin käsi jousta, hevonen joutuu vetämään vaunuja hetken suullaan. Tämä hetki on toki lyhyt, mutta herkälle hevoselle liikkeellelähdöistä tulee ikävä kokemus, joista se yrittää selviytyä mahdollisimman nopeasti. Suojellakseen suutaan, hevonen nostaa pään ylös ja kuten ylämäessä, takajalat eivät pääse polkemaan rungon alle.
20131026-220204.jpg
Jos ohjat ovat pysähdyksessä vetoliinoja kireämmät, osa vaunun painosta tulee kohdistumaan hevosen suuhun.

Ylämäki
Ylämäessä kuskin tulisi muistaa “kevyt istunta” kuten ratsastaessa. Tämä ei tarkoita, että takaosa pitäisi nostaa penkistä, vaan joustavaa kättä, joka sallii hevosen laskevan päätä voidakseen vetää takajaloillaan. Korkealla pidetty pää laskee hevosen selkää, eikä takajalat pääse työntämään. Käynnissä ylämäkitreeni vaunuilla on tehokasta, mutta vain oikeaoppinen veto vahvistaa hevosta kestävästi. Liian lyhyellä ohjalla ajetut mäet ovat hevoselle raskaita ja hevonen oppii stressaamaan ylämäessä. Lille oli parissa oppinut vetämään väärällä tavalla ja harjoittelin sillä ohjasajaen rentoa tapaa liikkua ylämäkeen. Jos hevonen haluaa ottaa vauhtia ylämäkeen kannattaa miettiä onko mäki hevoselle liian raskas vai voisiko hevonen paremmassa muodossa jaksaa vetää mäen ylös. Tarkkaile siis, että todellakin annat hevoselle riittävästi ohjaa ja mahdollisuuden laskea päätään.
20131026-220211.jpg
Ylämäessä hevonen pääsee työskentelemään takaosallaan jos se saa laskea päätään ja käyttää selkäänsä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *